5 fabel en feiten toilet

5 fabels en feiten over het hygiënisch schoonmaken van het toilet

Toilethygiëne is een belangrijk onderwerp in de schoonmaak. Heel wat theorieën doen de ronde over hoe u het kleinste kamertje moet schoonmaken. Maar wat is nou een feit en wat is een fabel? Wij zijn in de wonderschone wereld van toilethygiëne gedoken en zetten de 5 grootste fabels en feiten voor u op een rijtje.

1. De meeste bacteriën bevinden zich op de toiletbril.

FABEL U zult het niet geloven, maar op de toiletbril bevinden zich niet de meeste bacteriën. Op de spoelknop, daar bevinden zich de meeste bacteriën. Mensen drukken hierop voordat ze hun handen hebben gewassen. Daarom zitten er erg veel bacteriën op. Bovendien wordt het toilet vaak niet grondig genoeg en in de verkeerde volgorde schoongemaakt. Bijvoorbeeld de buitenkant van het toilet en onder de bril en dan als allerlaatste nog de knop met diezelfde doek… Bekijk hier onze video waarin de juiste volgorde wordt uitgelegd.

2. Altijd doorspoelen met gesloten deksel.

FEIT Spoelt u het toilet door met open deksel? Dan kunnen er door de kracht van het doorspoelen, druppels in het rond vliegen en zo de gehele ruimte besmetten. Handdoekjes, toiletpapier, handdroger en deurklinken hebben dan een grotere kans om besmet te worden met bacteriën. Let er daarom goed op dat na elk toiletbezoek de deksel gesloten is.

  Altijd doorspoelen met gesloten deksel 

3. Cola is het perfecte schoonmaakmiddel voor het toilet.

FABEL Met cola kunt u het toilet niét schoonmaken. Cola bevat een voedingszuur, genaamd fosforzuur. Net zoals alle zuren, verwijdert het de kalk in het toilet, maar het is géén reinigingsmiddel en de concentratie is té laag. Het vuil blijft nog altijd zitten. Bovendien laat cola een residu achter waarin suiker zit. Dit zorgt net voor een broeihaard aan bacteriën. Voor de reiniging van het toilet dient u dus echt een schoonmaakmiddel te gebruiken. Wij adviseren daarom om een kijkje te nemen in ons schoonmaakmiddelen-assortiment en dat flesje cola lekker in de koelkast te bewaren.

CleanDeal Decalc52  CleanDeal San52 CleanDeal San365
CleanDeal Decalc52
Sanitaire ontkalker 750 ml

✓ Periodieke sterke sanitaire ontkalker
✓ Verkocht per fles van 750 ml

Meer info

CleanDeal San52 
Sanitairreiniger 1L

✓ Periodiek sanitiar reinigingsmiddel
✓ Verkocht per fles van 1000 ml

Meer info

CleanDeal San365
Sanitairreiniger 1 L 

✓ Dagelijks sanitair reinigingsmiddel
✓ Verkocht per fles van 1000 ml

Meer info

4. Als de borstelharen plakken, mag de toiletborstel vervangen worden.

FEIT De toiletborstel is een essentiële tool om de wc-pot goed schoon te maken. Wanneer dient de wc-borstel vervangen te worden? Dat hangt af van hoe vaak de toiletborstel wordt gebruikt. Wij hanteren dan ook als stelregel: zijn de borstelharen plakkerig (controleren met de hand, uiteraard met schoonmaakhandschoenen) óf veranderen ze van kleur (van wit naar oranje / geel), dan is het tijd om de toiletborstel te vervangen. Heeft u een nieuwe toiletborstel nodig? U vindt ze hier.

Toiletborstel Kunststof Unger Ergo toiletborstel RVS toiletborstel met houder
Toiletborstel Kunststof

✓ Toiletborstel zonder houder
✓ Afmeting 80x80x350 mm

Lees meer
Unger Ergo toiletborstel 

✓ Borstel met vloerhouder
✓ AfmetingL Steel van 600 mm

Lees meer
RVS toiletborstel met houder

✓ Borstel met vloer- of wandhouder
✓ Afmeting: 430x125x115 mm

Lees meer

5. Wanneer er een bleekgeur hangt, is het toilet schoon.

FABEL Het schoonmaken van het toilet met javel en bleek is ten sterkste afgeraden. Het zijn geen schoonmaakmiddelen, ze hebben namelijk geen reinigende werking. Het zorgt ervoor dat het vuil gebleekt wordt. Dat betekent dus dat het vuil er nog steeds is, het verdoezelt het probleem. Maar pakt het probleem niet aan bij de kern. Wees voorzichtig met het gebruik van javel en bleek: irriterende / bijtende werking op de huid en mengen met zuren (zoals ontkalkers) leidt tot zeer giftige dampen.

Klaar met de schoonmaak van je toilet? Dan heeft u wel een ijskoude cola verdiend.

Heeft u nog met vragen over de schoonmaak van het toilet? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen u graag verder.