De perfecte zak voor uw afvalbak

Afvalzakken… u heeft ze dagelijks nodig. Het is dan ook belangrijk om de juiste te kiezen voor uw afvalbak. Bij uw keuze dient u rekening te houden met met heel wat zaken: het materiaal, de afmetingen, de dikte en de kleur.

Hoe bepaal ik de afmetingen van de afvalzak?

Om problemen te voorkomen dienen de afmetingen van de afvalzak ook volledig overeen te stemmen met uw afvalbak. Een veel voorkomend misverstand is dat de maat van de afvalzak gelijk is aan de inhoud van de afvalbak. Dat is echter niet het geval. Een afvalzak moet minstens 30% groter zijn dan de afvalbak. Bovendien hangt het af van de diameter en vorm van de afvalbak en of die al dan niet een binnenemmer heeft. De juiste maat kan doorgaans berekend worden met een simpele formule:

Rechte afvalbakken

Breedte van de zak = breedte van de bak + diepte van de bak
Lengte van de zak = hoogte van de bak + helft van de langste zijde van de bak

Ronde afvalbakken

Breedte van de zak = diameter van de bak x 3,14 / 2
Lengte van de zak = hoogte van de bak + helft van de langste zijde van de bak

Om de zak gemakkelijk te kunnen plaatsen in de afvalbak, is het belangrijk om 2 tot 3 cm meer te voorzien in de breedte en 5 tot 10 cm meer in de hoogte voor de sluiting van de zak.

Wat is het verschil tussen HDPE en LDPE?

Het merendeel van de afvalzakken is vervaardigd uit HDPE of LDPE. HDPE, wat staat voor hoge dichtheid polyethyleen lage druk, is een kreukelig materiaal dat gemakkelijk doorscheurt als er een gat in zit. HDPE afvalzakken worden daarom vooral gebruikt voor licht afval. Scherp materiaal kan het best in LDPE (lage dichtheid polyethyleen) afvalzakken worden gegooid. Ze zijn namelijk zacht en elastisch waardoor gaten minder snel doorscheuren. Ideaal dus voor zwaarder afval.

Wilt u afval transporteren? Dan gebruikt u het best een LDPE afvalzak. Wilt u niet meer dan uw afvalbak beschermen en schoonhouden? Dan kiest u beter voor een HDPE afvalzak.

Welke dikte moet de afvalzak hebben?

Het soort afval (licht, normaal of zwaar) speelt niet enkel een rol bij de keuze voor het materiaal maar ook bij het selecteren van de dikte van de zakken. De sterkte van een afvalzak wordt op onze website aangegeven in µ. Hoe groter het getal, hoe dikker en steviger de vuilniszak. In kantooromgevingen volstaat doorgaans een lichte zak omdat het afval er vaak verzameld en opgehaald wordt in een container. Dikkere afvalzakken van >50µ zijn geschikt voor containers, afvalzakhouders, schoonmaakwagens en grof of scherp afval.

Welke kleur afvalzak gebruik ik het best?

Ten slotte verschillen onze afvalzakken in kleur. Wilt u uw afval scheiden? Dan zijn gekleurde afvalzakken de oplossing. Toch liever controle over wat er weggegooid wordt? Dan kunt u kiezen voor een transparante afvalzak.

Nog geen afvalbak? Bekijk ons assortiment.

Op zoek naar de geschikte afvalzak? Bekijk ons assortiment.