Handen wassen

Via onze handen komen we dagelijks in aanraken met bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. Het wassen van handen is daarom essentieel om verspreiding hiervan tegen te gaan.

Waarom is handhygiëne op het werk belangrijk?

Bij ieder beroep is het belangrijk om uw handen goed te wassen. In de keuken is het belangrijk handen te wassen voor het bereiden van het eten, na het aanraken van rauw vlees en groenten en voor het nuttigen van de maaltijd.

Heeft u een praktijk waarbij u vaak in aanraking komt met mensen? Dan is het van belang voor en na elk fysiek patiëntencontact uw handen te wassen.

Een kantoor kan tevens een broedplaats zijn voor bacteriën: denk aan bureaus waaraan wordt gegeten, telefoons, toetsenborden en computermuizen. Ook op kantoor is het dus van belang regelmatig handen te wassen. Geschikte momenten hiervoor zijn na het toiletbezoek en na hoesten of niezen.

Hoe kan ik mijn handen het beste wassen?

Maar hoe krijgt u uw handen dan goed schoon? Allereerst dient men eerst de handen nat te maken, alvorens de zeepdispenser te gebruiken. Bij het verdelen van de zeep over de handen dienen de ruimtes tussen de vingers, de vingertoppen, en duimen niet vergeten te worden. Was de handen vervolgens ongeveer 30 seconden om het merendeel van de bacteriën te kunnen doden. Om de verspreiding van bacterien te vermijden, dient de zeepdispenser met de elleboog geactiveerd te worden, en de kraan met het handdoekje gesloten te worden.

Na het wassen is het gebruik van papieren wegwerphandoeken het meest hygiënisch, aangezien eventueel overgebleven bacteriën met het doekje mee de prullenbak in verdwijnen. Mochten papieren handdoekjes niet voorhanden zijn en u stoffen handdoeken gebruiken, is het aan te raden deze dagelijks te wassen. Het gebruik van heteluchtdrogers wordt afgeraden, aangezien dit het aantal bacteriën op de hand alleen maar doet stijgen.

Eveneens met het oog op de preventie van verspreiding van bacteriën raden wij u aan om met vloeibare zeep uw handen te wassen in plaats van een zeepblok te gebruiken. Mocht er überhaupt geen stromend water aanwezig zijn, dan raden wij aan uw handen te wassen met desinfecterende handgel.

Welke producten kan ik het beste gebruiken?

Dus om zo veel mogelijk bacteriën te bestrijden wast u uw handen het beste met vloeibare handzeep, voor in uw zeepdispenser en voorkomt u het gebruik van zeepblokken.

Het meest hygiënische om uw handen af te drogen zijn papieren handdoeken of handdoekrollen uit een handdoekdispenser.