Handhygiëne: stappenplan handen wassen

Handhygiëne

Als we het over handhygiëne hebben, denken we vaak aan de horeca en de zorgsector. Maar niet alleen in de horeca of de zorg is het van belang om uw handen goed te wassen. Ook een kantooromgeving is een broedplaats van bacteriën. Denk aan telefoons, toetsenborden, computermuizen… Medewerkers bewust maken van het nut van regelmatig handenwassen is belangrijk. Zeker na het toiletbezoek, of na hoesten of niezen.

Maar hoe krijgt u uw handen goed schoon? Er zijn 2 manieren: wassen met water en zeep of het gebruiken van desinfecterende alcoholgel. In sommige situaties is stromend water niet voorhanden, dan is alcoholgel aangewezen. Maar als uw handen zichtbaar vuil zijn of plakkerig aanvoelen dan is alcoholgel niet bruikbaar en moet u ze wassen met water en zeep.

Met water en zeep

De juiste manier om uw handen te wassen

  • Gebruik de juiste materialen: vloeibare handzeep en papieren wegwerphanddoekjes zijn het beste. Dus geen stuk zeep of een handdoek die hergebruikt wordt. Een handdroger is zeker uit den boze. Deze zorgt ervoor dat bacteriën enorm verspreid worden.
  • Maak eerst de handen nat alvorens de zeepdispenser te bedienen
  • Gebruik voldoende zeep
  • Verdeel de zeep over de handen volgens de juiste methode (zie de afbeelding hieronder). Vergeet hierbij niet de ruimte tussen de vingers, vingertoppen en duimen.
  • Was uw handen gedurende 30 seconden om het merendeel van de bacteriën te doden.
  • Spoel uw handen grondig af
  • Neem een papieren handdoekje uit de handdoekdispenser en droog uw handen
  • Sluit de kraan met het papieren handdoekje

Stappenplan handen wassen

Met alcoholgel

Desinfecteer uw handen op de juiste manier

  • Neem voldoende alcoholgel. De alcoholgel moet de gehele oppervlakte van de handen raken.
  • Verdeel de alcoholgel over de handen volgens de juiste methode (zie de afbeelding hierboven). Vergeet hierbij niet de ruimte tussen de vingers, vingertoppen en duimen.
  • Wrijf uw handen tot ze droog zijn.